top of page
liselottedroeshout

Herken jij de signalen van burn-out?

Burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een proces waarbij de symptomen zich langzaam opstapelen en je dagelijks functioneren steeds meer beïnvloeden. Door de kernsymptomen van burn-out te herkennen, kun je tijdig actie ondernemen en erger voorkomen.


De 4 kernsymptomen van burn-out: (Volgens S. Desart, De Witte H. (2007))


Uitputting


Uitputting is een van de meest kenmerkende signalen van burn-out. Dit kan zich uiten in fysieke vermoeidheid – je lichaam voelt zwaar en futloos aan – en psychologische uitputting, waarbij je je leeg of ‘op’ voelt. Zelfs kleine taken kunnen overweldigend lijken, en rust lijkt je niet meer op te laden.


Cognitief disfunctioneren


Mensen met een burn-out ervaren vaak problemen met concentreren, onthouden en plannen. Dit wordt ook wel cognitief controleverlies genoemd. Denk aan moeite met het afronden van taken, vaker fouten maken of trager werken. Deze cognitieve symptomen ontstaan door een verstoring in je hersenfunctie door langdurige stress.


Emotioneel disfunctioneren


Bij problemen met je emotieregulatie kun je heftig reageren op situaties waar je normaal gesproken kalm zou blijven. Je hebt minder geduld, raakt sneller geïrriteerd en emoties zoals woede of verdriet lijken plotseling en oncontroleerbaar. Dit kan leiden tot huilbuien of frustraties die je overvallen, wat je zelfvertrouwen verder ondermijnt.


Mentale distantie


Mentale distantie houdt in dat je mentaal afstand neemt van je werk of verantwoordelijkheden. Vaak gaat dit gepaard met een sterke weerstand tegen het werk, tot het punt dat je jezelf terugtrekt – zowel mentaal als fysiek. Je motivatie neemt af, en de gedachte aan werk kan je al overweldigen.


Aanvullende klachten


Naast de kernsymptomen gaan burn-outklachten vaak gepaard met spanningsklachten. Denk hierbij aan:


  • Fysieke klachten zoals hartkloppingen, ademhalingsproblemen, maag- of darmklachten.

  • Psychologische klachten zoals slaapproblemen, piekeren of paniekaanvallen.

  • Een algemeen gevoel van malaise of zelfs depressieve gevoelens.


Het is belangrijk om te benadrukken dat burn-out en depressie vaak met elkaar verward worden, maar wel degelijk van elkaar verschillen. Ze vragen om een andere aanpak en behandeling. Ga zeker eens langs bij je huisarts als je bovenstaande symptomen herkent.


Neurodivergentie en burn-out


Wist je dat mensen met een neurodivergent brein (zoals bij ADHD, autisme, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit) een verhoogd risico hebben op burn-out?Als neurodivergent persoon functioneer je vaak in een wereld die niet is afgestemd op jouw unieke manier van denken en voelen. Dit constante aanpassen aan een ‘neurotypische’ maatschappij kost enorm veel energie en kan leiden tot overbelasting. Het is daarom cruciaal om tijdig signalen te herkennen en een leefstijl te creëren die aansluit bij jouw behoeften.



Hoe groot is jouw risico op een burn-out?


Een burn-out of overspannenheid kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of beroep. Het goede nieuws? Voorkomen is vaak eenvoudiger dan herstellen.


Een specifieke assessment tool helpt je om inzicht te krijgen in hoe jij jouw werk ervaart en hoe je je daarbij voelt. Met een reeks gerichte vragen brengt deze test in kaart of je risico loopt op een burn-out en waar eventuele knelpunten liggen. Dit is een waardevol startpunt om tijdig actie te ondernemen en je mentale veerkracht te versterken.


Wat kun je doen?


🚨 Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Wacht niet te lang met hulp zoeken. Burn-out vraagt om een gerichte aanpak, en hoe eerder je ingrijpt, hoe groter de kans is op duurzaam herstel.


Bij Strong in Balance help ik je om signalen tijdig te herkennen, je mentale veerkracht te versterken en samen te werken aan een leven dat beter past bij jou.


📩 Neem contact op via liselotte@stronginbalance.be voor meer informatie omtrent de test of een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen werken we aan jouw herstel en balans!





25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page